Borgerlig vigsel

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

För er som planerar ett bröllop och önskar ett alternativ till kyrklig vigsel finns borgerlig vigsel. I Höganäs stadshus finns ett speciellt rum för borgerliga vigslar, men en borgerlig vigsel kan princip äga rum var som helst. Läs mer om borgerlig vigsel.  Genom denna e-tjänst kan ni boka vigselförrättare i Höganäs kommun och även vigselrummet i Höganäs Stadshus om så önskas.

Ansökan om hindersprövning

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder mot att ni gifter er. Ansökan om hindersprövning ska ni göra gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. I samband med ansökan om hindersprövning bör ni även anmäla vilket efternamn var och en ska ha i äktenskapet. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln. Blanketter för hindersprövning och anmälan om efternamn finns hos Skatteverket. Hindersprövningen är giltig i fyra månader.

Efter ansökan om hindersprövning får ni två handlingar från Skatteverket, hindersprövning och vigsel intyg. Både hindersprövningen och vigsel intyg skickar ni till Höganäs servicecenter Centralgatan 20 26338 Höganäs, senast 5 dagar innan vigseltillfället.

Utländska medborgare

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Vigselförrättare

Höganäs  Kommun har fem vigselförrättare som är utsedda av länsstyrelsen. När ni preliminärbokar borgerlig vigsel kan ni också skriva om ni har önskemål om vem som ska viga er. Läs mer om vigselförrättare i Höganäs kommun.

Vittnen

Minst två personer måste vara med under vigseln som vittnen, det kan vara vänner eller släktingar. De som är vittnen måste ha fyllt 18 år. Vittnena som anges är endast för kommunens kännedom. Om ni väljer att viga er i Stadshuset kan kommunen ordna vittne till er, då behöver vigseln ske en helgfri vardag mellan klockan 9 och 16.

Avgift

Borgerlig vigsel är avgiftsfri i Höganäs kommun.

Vad händer nu?

När ni har preliminärbokat vigsel via e-tjänsten kommer någon av våra handläggare att kontakta er för att gå igenom era önskemål och fastställa dag och tid för vigseln. Tänk på att både brudparet och vittnen behöver ha med sig giltig fotolegitimation vid vigseltillfället. 

Information från Skatteverket om äktenskap och partnerskap hittar du här Äktenskap och partnerskap

Behandling av personuppgifter

Frågor om e-tjänsten

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa