Borgerlig vigsel

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

För er som planerar ett bröllop och önskar ett alternativ till kyrklig vigsel finns borgerlig vigsel. I Höganäs stadshus finns ett vackert vigselrum för borgerliga vigslar, men en borgerlig vigsel kan i princip äga rum var som helst. Läs mer om borgerlig vigsel.  Genom denna e-tjänst kan ni boka vigselförrättare i Höganäs kommun och även vigselrummet i Höganäs stadshus om ni önskar det.

Ansökan om hindersprövning

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder mot att ni gifter er. Ansökan om hindersprövning ska ni göra gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. I samband med ansökan om hindersprövning bör ni även anmäla vilket efternamn var och en ska ha i äktenskapet. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln. Blanketter för hindersprövning och anmälan om efternamn finns hos Skatteverket. Hindersprövningen är giltig i fyra månader.

Efter ansökan om hindersprövning får ni två handlingar från Skatteverket, hindersprövning och vigsel intyg. Både hindersprövning och vigsel intyg skickar ni till Höganäs servicecenter, Centralgatan 20,  263 38 Höganäs, senast 5 dagar innan vigseltillfället.

Utländska medborgare

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Vigselförrättare

Höganäs kommun har sju vigselförrättare som är förordnade av länsstyrelsen. När ni preliminärbokar borgerlig vigsel kan ni också ange vem ni önskar som vigselförrättare. Läs mer om vigselförrättare i Höganäs kommun.

Vittnen

Minst två personer måste vara med under vigseln som vittne, det kan vara vänner eller släktingar. Den som är vittne måste ha fyllt 18 år. Om ni väljer att viga er i Höganäs stadshus kan kommunen bistå med vittnen till er, vigseln behöver då ske en helgfri vardag mellan kl. 9 och 16. 

Avgift

Borgerlig vigsel är avgiftsfri i Höganäs kommun.

Vad händer nu?

När ni har preliminärbokat vigseln via vår e-tjänst kommer någon av våra handläggare att kontakta er för att gå igenom era önskemål och fastställa dag och tid för vigseln. Tänk på att både brudparet och vittnen behöver ha med sig giltig fotolegitimation vid vigseltillfället. 

Information från Skatteverket om äktenskap och partnerskap hittar du här Äktenskap och partnerskap

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa